Rüzgâr Yükseliyor (The Wind Rises)

Anime izlemeyi seven biriyimdir ama bir yerden sonra nedense sadece izlemek yetmiyor o çok beğendiğin animeyi birine bağıra çağıra bunu izle diyerek zorla izletme isteği geliyor, aslında bu çoğu şey için geçerlidir ama söz konusu anime ise insanların bazı bilindik ön yargıları nedeniyle biraz abartıya kaçtığım ve insanlara boğulma hissiyatı yaşattığım oluyor maalesef, buradan bunu yaşattığım herkese şimdiden özür dilerim ama lütfen bu hissiyatı bir kez daha burada yaşatmama izin verin eminim ki bu anime size çok farklı duygular ve düşünceler katacak.

Hikâyemiz gerçekten yaşamış ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan II. Dünya Savaşı sırasında Japonya İmparatorluğu tarafından kullanılan Mitsubishi A5M savaş uçağının ve halefi Mitsubishi A6M Zero’nun tasarımcısı Jiro Horikoshi’nin hayatını konu alıyor. Elbette yönetmenimiz Hayao Miyazaki olunca çok sıradan olan bu hikâye bir şahesere dönüşüyor ve Japonya’nın II. Dünya savaşına katılmadan önceki tarihini kısaca bize gösteriyor ve bunu yaparken jiro’nun en kötü durumda bile geleceğe umutla bakan bir hayalperest olmasını çok iyi işliyor.

Not: Animeyi izledikten sonra kesinlikle Barış Özcan’ın 10 Kasım için hazırladığı videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.

Anime de Jiro’nun insanlarla kurduğu bağların çoğu Tatsuo Hori’nin 1936-1938 yılları arasında yayınlanan Rüzgâr Yükseldi (The Wind Has Risen) Romanından alınmadır. Rüzgâr Yükseliyor usta yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetildi ve kendi sözleri ile bu benim ustalık eserimdir diyerek 2013 yılında emekli oldu (2017’de Miyazaki, How Do You Live’ı yönetmek için emeklilikten çıktığını açıkladı. 2023 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor).

Rüzgâr yükseliyor! Yaşamaya çabalamalı! (Le vent se lève! il faut tenter de vivre!).

Yorum bırakın